Nieuws 2016

28-12-2016
Zo vlak voor het eind van het jaar hadden we nog een mooie gelegenheid om een uitstapje te maken naar Nantes. Omdat onze 2 dochters allebei thuis waren voor de feestdagen, en samen naar Nantes wilden gaan, besloten wij ook te gaan. Zij hadden hun eigen doel en wij zijn voor het eerst naar de botanische tuin "Jardin des Plantes" geweest. En dit bleek een prachtige plek te zijn, zelfs deze tijd van het jaar met maar weinig bloemen en kale bomen, het was er gewoon prachtig! We gaan proberen in het voorjaar nogmaals te gaan kijken.
Natuurlijk kwamen we eerst langs het grote en schitterende Château des ducs de Bretagne, de volgende keer moeten we ook maar eens naar binnen gaan.

    

    

    

    

    

    

    

Na het park zijn we bij de gerestaureerde kathedraal naar binnen gegaan. Ook dit was de moeite waard. De rest van onze tijd hebben we door de gezellige winkelstraten gelopen, er zijn altijd veel terrasjes, het is gezellig op straat, maar niet té druk. Het is een prachtige stad! We zijn er al een paar keer geweest maar hebben nog steeds niet zo heel veel gezien. Er blijft nog genoeg te ontdekken.
Als afsluiter hebben we, mét onze dochters erbij, lekker geluncht.

    

    

    

    

Vanaf L'Etournerie is Nantes makkelijk te bereiken, in een klein uur sta je midden in de stad. Het parkeren is makkelijk en betaalbaar. Natuurlijk hebben wij voor onze gasten informatieboekjes en kaarten ter beschikking.

22-11-2016
In oktober zijn we lekker zelf even op vakantie gegaan, even bijkomen, genieten van zon en warmte en veel gewandeld. Toen we thuis kwamen hadden we maar liefst 91 eieren van de kipjes. Jawel, 91!!!! Wat doe je daar mee? Nou, eh, we hebben zoete en hartige muffins gegeten voor ontbijt en lunch, een strata gemaakt (deze was overigens overheerlijk!!), meringue en sabayon. Et voilà, een heleboel eieren minder.

         

Op een mooie dag begin november, zijn René, Jacky en ik samen een dagje naar Poitiers gegaan. Deze stad stond al een tijdje op onze wensenlijst en waarom niet. Op zich is het qua afstand prima te doen, zo'n 1½ uur rijden. Parkeren was makkelijk en zeer betaalbaar. Qua omvang hadden we gedacht dat Poitiers een grote stad zou zijn, maar dat is het niet, een heel gezellig en compact centrum met heel veel mooie oude gebouwen en straatjes. Deze plaats was al bewoond door Romeinen dus erg oud. Aan de overkant van de rivier de Clain, kun je 216 treden omhoog om te genieten van een geweldig uitzicht over de stad.
We kunnen ons voorstellen dat het in de zomermaanden een supergezellige plaats is, mede dankzij de vele terrasjes.
Verder was het stadspark meer dan de moeite waard, nu in herfst en Haloween sfeer.

    

    

    

    

    

    

24-9-2016
In de afgelopen maanden zijn we druk bezig geweest, natuurlijk met het hoogseizoen. We kijken terug op een druk bezette camping en gîtes. De camping is nu gesloten en alleen de accommodaties zijn deze maand nog verhuurd. Maison Tulipe en Maison Violette zijn momenteel "gesloten" en we zijn bezig geweest met het winterklaar maken. Aan Violette moet het een en ander gebeuren waarvoor volgende week een vakman langskomt. Maison Passerose is op dit moment de enige gîte die we in de winter beschikbaar hebben. Maar we hopen dat Violette na oktober ook weer beschikbaar is.

Wat is er verder gebeurd? In de zomer ben ik met dochters Emma en Mariecke naar de hoofdstad van de Vendée geweest waar we mooie foto's hebben gemaakt. Ze hebben het centrum de afgelopen jaren mooi opgeknapt en deze is nu deels autovrij. Ook parkeren is gratis gedurende een uur.

    

    

    

Gedurende de hele zomer word 1 keer per week een "visite guidée" georganiseerd door de Office de Tourisme in Mareuil sur Lay. Wij leggen elk jaar een blaadje met data in onze accueil zodat onze gasten mee kunnen gaan. De laatste "visite guidée" was dit jaar op 6 september en we besloten, samen met onze familie die bij ons op vakantie was, mee te lopen. Het was heel interessant om wat informatie over Mareuil te krijgen. Het wandelingetje werd afgesloten met een drankje waaronder de plaatselijke wijn, de Fiefs Vendéen. We kunnen het onze gasten in elk geval van harte aanbevelen!

    

    

    

    

    

Ook zijn we de dag erna met onze familie een heerlijk dagje naar Les Sables d'Olonne geweest. Genoten van zon, zee, strand en mooie gebouwen etc. Wat is dit toch een leuke badplaats. De foto's spreken voor zich! We waren van plan om een boottocht door de Salinas (zoutpannen) te maken, maar helaas hadden we dit moeten reserveren en dat wisten we niet. Een andere keer dan maar.

    

    

    

    

    

    

    

Vandaag vonden we het ook weer tijd worden om eens een leuke wandeling te gaan doen. Op ons verlanglijstje stond al een hele tijd de wandeling langs de dolmen en menhirs bij St. Hilaire la Fôret. Het is een half uurtje rijden van L'Etournerie. We begonnen in het dorp, bij de kerk en liepen een ronde om het dorp heen. Eerst kwamen we bij een dolmen, en later langs een oude wasplaats, een "laverie". Heel erg mooi! Verder genoten we van het mooie weer en landschap. En de rust natuurlijk. Na de wandeling besloten we met de auto de dolmen en menhirs bij Le Bernard en Le Plessis te gaan bekijken. Geweldig mooi en indrukwekkend als je ziet hoe enorm groot en zwaar sommige stenen zijn! Tussendoor zagen we op de kaart ook nog een toren ruïne staan die "gallo-romain" was, dus behoorlijk oud. Gewoon midden in een akker. We vonden dit in elk geval weer zeer de moeite waard en een wandeling die door iedereen gelopen kan worden qua afstand en moeilijkheid (vlak).

    

    

    

    

    

    

    

Tenslotte gewoon nog 2 foto's van deze zomer genomen in onze "tuin".

    

6-7-2016
En gisteren kwam de uitslag van het examen van onze jongste dochter Mariecke. Haar BAC is binnen! Hoera! In september verlaat ook zij het ouderlijk huis op L'Etournerie om te beginnen aan de Université de Nantes. Ze wilde zelf niet op de foto......

22-6-2016
Alweer 2 maanden geleden dat we wat hebben gemeld. Dat wil niet zeggen dat we hier stil zitten, "au contraire".

Onze eerste gasten kwamen in april, voor ons bekende gezichten want het was hun vijfde bezoek aan ons. We hebben met ons allen een leuke georganiseerde wandeling gelopen rondom het dorp Bessay. Een mooie wandeling in goed gezelschap.

    

    

    

Op donderdag 5 mei, zijn wij, en ook de gasten van 1 van onze gîtes, een dag gaan meelopen in de 4-daagse van Chantonnay. Het was weer een mooie route en prima wandelweer. De 4-daagse viel dit jaar vrij vroeg (altijd met hemelvaart) en volgend jaar is het 3 weken later. Het viel ons wel op dat het deze dag drukker was dan andere jaren.

    

    

    

In mei hebben we nog diverse wandelingen gedaan in de buurt, zoals in St. Florent des Bois en in Chaillé. De foto's van die wandelingen staan op de Facebook pagina van L'Etournerie.

Op 5 juni hebben we weer met campinggasten gewandeld, georganiseerd in Le Tablier, een leuke wandeling langs het riviertje de Yon. Mooi weer, gezellig en na afloop de gebruikelijke belegde baguette.

    

    

    

    

Andere leuke dingen die we deze maand hebben meegemaakt: de eerste kuikens zijn geboren. Vier kleintjes die nu al zo groot zijn dat ze niet meer helemaal onder moeders vleugels passen!

    

Onze oudste dochter Emma is geslaagd voor het 2e jaar Université de Nantes en dat betekende voor haar dat ze haar 3e jaar aan UVic (University of Victoria, British Columbia, Canada) gaat doen. Heel veel geregel en gedoe, maar zo langzamerhand is alles geregeld. Niet in de laatste plaats omdat gasten in 1 van de gîtes "toevallig" familie heeft die werkt op UVic. De wereld is klein en bestaat uit heel veel "toevalligheden". Wij zijn er in elk geval heel blij mee. Op 1 september vertrekt ze.

Hoe gek kun je het hebben, een gast op de camping met een prachtige oldtimer caravan en een nog mooiere oldtimer Rolls Royce Silver Shadow II ervoor?! Werkelijk een plaatje!! En laten ze nou voor de grap onze jongste dochter na haar examen op school gaan ophalen mét die Rolls!! Mariecke wist van niks en wist even niet hoe ze het had. Een leuke en Unieke ervaring die niet snel wordt vergeten!! Jacky en Emma mochten ook mee.

    

20-4-2016
Het is voor ons een hele drukke maand. In april begint het werk om alles klaar te maken voor een nieuw seizoen. Dat betekent vooral héél veel maaien. Meestal is het zo dat we net klaar zijn en dan bijna weer van voren opnieuw kunnen beginnen. Heel even hadden we de gedachte om dan eindelijk toch maar een zitmaaier te kopen, maar nee, daar zijn we nog niet aan toe, we blijven voorlopig met ons drieën lekker achter de maaiers lopen. Gezond voor lijf en leden!

Jacky heeft het nodige verfwerk verricht: het sanitair is alweer van een nieuwe laag verf voorzien, de buitendeur is deze keer ook meegenomen.
De deur en kozijnen aan de voorkant van Chalet Lavande hebben ook weer een frisse kleur gekregen, de rest krijgt ook nog een nieuwe laag beits. Ondertussen is René de reling bij het Chalet aan het vervangen.
We hebben weer nieuwe planten gezet, zaadjes gezaaid en wachten op het mooie weer zodat we hopelijk snel veel bloemen zullen hebben.
De komende dagen zijn we nog druk bezig met het poetsen van de diverse accommodaties om de eerste gasten te ontvangen, en ook het sanitair wordt klaargemaakt zodat de camping officieel open kan.

Vandaag zijn Eric en Antonie van Evo-Luçon de hele dag bezig met het aanleggen van wifi over het hele terrein en in alle accommodaties. Als ze straks klaar zijn dan gaan we alles testen en hopelijk zijn we dan helemaal up to date!

    

    

30-3-2016
Tot ons grote verdriet was ons lieve Scrufje al een tijdje ziek en hebben we hem vandaag moeten laten inslapen. Hij heeft de 11 jaar die hij bij ons is geweest, niet alleen ons, maar ook heel veel gasten verblijd met zijn aanwezigheid en aandacht. Hij was gek op schootjes en hij lag dan ook zeer regelmatig bij een gast op schoot, genietend van alle aandacht. We zullen hem ontzettend gaan missen!

23-3-2016
Internet
: Wij zijn voornemens om in de 2e helft april 2016 een beveiligd wifi-netwerk aan te laten leggen. Dit betekent dat in elke vakantiewoning en op het gehele campingterrein wifi-bereik zal zijn. Wanneer dit is gerealiseerd zullen wij dit hier melden.

12-3-2016
In de winter gebeurt hier niet zo veel. Nu zit de lente duidelijk in de lucht. Dit uit zich o.a. in het gedrag van onze kippen en ganzen. Zelfs in de winter hadden we kippen die al aan het broeden waren. Daar zijn we niet blij mee want de temperaturen waren dan wel niet laag maar er kan altijd vorst komen en dat zou funest zijn voor kuikentjes. René moet dan ingrijpen en hangt een broedse kip een paar dagen in een jute zak. Na een paar dagen in die zak zijn ze meestal van de broed af en gaat alles weer zijn gewone gangetje.
Maar we hebben nu steeds vaker een broedende kip die even tot de orde geroepen moet worden.
Daarnaast hebben we zó veel eieren, ook van de ganzen, daar kunnen we niet tegenop eten. Wat doe je met 40 kippeneieren en 10 ganzeneieren??? Jacky heeft veel gebakken zodat de diepvries mooi gevuld is. We hebben de komende weken genoeg cakes en quiches voor als we eens geen zin hebben om te koken.

Vandaag verscheen ook opeens Jacques weer op ons erf terwijl we hem de hele winter niet gezien hebben. Zou hij in Spanje hebben overwinterd?? Maar we zijn blij dat hij er weer is. Hij is gegroeid, zijn staart heeft nu de lengte die die hoort te hebben en als hij vindt dat de kippen wat dichtbij komen dan gaat zijn staart open en daar is maar 1 woord voor: wow!! Wat een schitterende vogel is het.

    

We gaan nu ook zo langzaamaan beginnen met het klaarmaken van alles voor het komende seizoen.
Voor een gîte staat een olijfboom in een oud wijnvat, maar dat vat valt langzaam uit elkaar. René heeft natuurstenen verzameld en is begonnen met het metselen van een mooie bak rondom het vat. We kunnen daar nog wat andere plantjes omheen zetten als alles klaar is.

    

De komende week hebben we een afspraak met een bedrijf dat komt kijken of we het internet op de camping kunnen uitbreiden over het hele terrein en ook kunnen uitbreiden naar Maison Passerose en Maison Tulipe. We hopen dat dit uitvoerbaar zal zijn. Als het lukt dan zal ik dit zeker op deze nieuwspagina en onze Facebook pagina vermelden.

Morgen wandelen we onze eerste georganiseerde wandeling, deze keer in Corpe. We hebben er zin in!

Klik hier voor het nieuws van 2015