vendee


In de Vendée vindt u alles voor een geslaagde vakantie in een van de mooiste delen van Frankrijk.
Rust en ruimte. Zon en zee. Pittoreske dorpjes en statige kastelen. Gevarieerde natuur en culinaire hoogstandjes.

Atlantische Oceaan
De Vendée is een geweldig vakantiegebied met een aantal zonuren van 2200 tot 2400 uur per jaar. Dit is op de Cote d'Azur na het meeste aantal zonuren van Frankrijk. Bezoek daarom de mooie zandstranden van La Faute sur Mer, Les Sables d'Olonne of een van de andere badplaatsen. La Faute sur Mer heeft een kindvriendelijk strand dat langzaam afloopt in de Atlantische Oceaan. In Les Sables d'Olonne vindt u een gezellige jachthaven, vissershaven en handelshaven. U kunt hier heerlijk eten.
Wandelaars en fietsers kunnen genieten van de duinen, bossen en het platteland. Op de kustweg tussen Saint-Gilles-Croix-de-Vie naar St. Hilaire de Riez vindt u de indrukwekkende "Corniche" (rotskust) met het beroemde duivelsgat waar de golven bij vloed met een enorme kracht omhoog spuiten.

Culinair feest
Waar u ook komt, u ontdekt telkens weer andere parels van de unieke keuken van de Vendée, zoals de gâche, een overheerlijk zoetbrood. En dan zijn er nog de talloze zeevruchten, zoals de speciaal bereide oesters, mosselen en niet te vergeten de sardientjes. Natuurlijk kunt u ook, net als de plaatselijke bevolking, bij afnemend tij uw eigen coquillages (schelpdieren) zoeken op het strand.
De omgeving van Mareuil-sur-Lay is een klein maar fijn wijngebied. Hier komen heerlijke wijnen vandaan die u in Nederland niet kunt kopen. Probeert u rood, wit of rosé en neem eventueel wat flessen mee naar huis!

Eilandjes
De eilandjes voor de kust nodigen uit tot ontspannende dagtochten. Het Ile de Noirmoutier kunt u bij eb bereiken over de passage du Gois; bij vloed neemt u de brug die het eiland met het vasteland verbindt.  U geniet hier van de vele witte huisjes met rode daken en van de indrukwekkende feodale burcht in het dorpje Noirmoutier-en-l'ile. Tijdens uw wandelingen of fietstochten valt uw oog op de gouden duinen en groene landerijen. Een kleurrijk avontuur!
Op het Ile d'Yeu, waar u met de boot naar toe gaat, kunt u een fiets huren waarmee u de prachtige ruige natuur verkent. De fietstochten voeren u onder meer langs dorpjes die opvallen door de witte huizen met blauwe luiken.

De Vendée
Er is veel te ontdekken. Bezoek bijvoorbeeld de Puy de Fou, waar u getrakteerd wordt op fantastische Gallo-Romeinse spektakels in het antieke amfitheater. U waant zich eeuwen terug in de tijd met de gladiatorengevechten, leeuwen en strijdwagens.
En wat dacht u van een indrukwekkend moerasgebied dat het Groene Venetië wordt genoemd. Met een bootje of kano vaart u over de kilometerslange kanalen waar u te midden van het groen tientallen vogelsoorten ziet.
Ook Nantes biedt veel cultuur en historische bezienswaardigheden, zeer zeker een bezoek waard!
Verder vindt u in de Vendée natuurlijk diverse middeleeuwse kastelen en kloosters.

Charente-Maritime
De ligging van L'Etournerie is dusdanig dat u ook kunt genieten van wat de Charente-Maritime heeft te bieden. Dit deel van Frankrijk begint zo'n 20 km ten zuiden van onze camping. Hier vindt u o.a. de historische stad La Rochelle met daarbij het Ile de Ré en er vlak onder het Ile d'Oleron. Voor overige bezienswaardigheden verwijzen wij u graag naar de ANWB gids "De Atlantische Kust".