Fietsen

 
Fietsen in de Vendée
In de omgeving van L'Etournerie zijn vele mooie fietstochten te maken. Onze gasten Jacqueline en Henk hebben in juli 2011 ruim 500 km gefietst en er een mooi verslag van gemaakt. Jacqueline en Henk, jullie worden ontzettend bedankt!!

Tip: wilt u in de Vendée komen fietsen, neemt u dan een fietsdrager mee voor op de auto. Zo kunt u naar elk vertrekpunt rijden.

    
het heuveltje op bij L'Etournerie                                                              

    
                                                                                   Terug van de bakker in Mareuil

Fietsen in de Vendée
(5 tot 18 juli 2011)

In de Hyper U hebben we een prima fietsgids gevonden, La Vendée à Velo. Het is een losbladig systeem met 24 fietsroutes en is een uitgave van Cycloguide. De Vendée is gids nummer 85. De tochten hebben een lengte tussen 60 en 80 km. In vrijwel elke route worden er mogelijkheden aangegeven om de route te verkorten.
Deze fietsroutes staan nu ter beschikking van gasten van L'Etournerie.

Dag 1- circuit nummer 2
Deze fietsroute kun je vanaf de camping beginnen. Het voert ons langs velden vol maïs en tarwe en af en toe een weide met Charolais koeien. De wegen die op de kaart wit zijn ervaren wij als zeer rustig, de gele wegen zijn wat drukker en fietsen wat minder fijn. De oude huisjes en kleine dorpjes zijn schilderachtig, stil en verlaten. Het is aan te raden om drinken mee te nemen, veel restaurantjes kom je niet tegen onderweg. Verder kun je heerlijk fietsen in de dit heuvelachtige gebied. De kaart is goed te lezen en de route duidelijk. Vandaag korten we de route in tot zo’n 45 km, genoeg voor de eerste dag.

         

Dag 2- circuit 3
De route fietsen we aan vanaf de camping. Dat is zowel heen als terug 10 km extra en we maken gebruik van de mogelijkheid tot verkorten. Op deze manier komen we uit in Mareuil sur-Lay voor de boodschappen in de Intermaché.

Opnieuw een aan een schakeling van heuvels en kleine dorpjes. Dit keer bovendien veel wijngaarden. We fietsen door een kleine wijnstreek (Fiefs Vendéen) met naar men zegt met heerlijke wijnen. De trossen hangen aan de druivenstruiken en zien er goed uit. Ook de wijngaarden maken een zeer verzorgde indruk.  De zon schijnt en wij fietsen heerlijk in het rond. De heuvels komen en gaan maar zijn van het aangename soort. Met de vermelding dat wij deze tochten op een Flyer fiets met elektromotor fietsen met 24 versnellingen. De fietsers die wij verder tegenkomen fietsen op een racefiets.

         

Dag 3 – circuit 20
Vandaag kiezen we voor een route die ons deels langs de kust voert. Deze route start in Grosbreuil en brengt ons naar Les Sables d’Olonne, een grote badplaats. Wij wilden een deel van de drukke D36 vermijden en zijn via wat omzwervingen uitgekomen in Château d’Olonne. Het is aan te bevelen de route te blijven volgen. Uiteindelijk zijn ook wij aan het strand aangekomen. Na een kopje koffie op de boulevard hebben we ons mooie fietspad gevolgd tot Port Bourgenay. Er is tussen Les Sables en Port Bourgenay volop strandleven, veel vakantiehuisjes en campings. De lucht betrok bij aankomst in Port Bourgenay daarom hebben wij de verkorte route genomen via Talmont-St Hilaire. Voor ons opnieuw de bevestiging dat het minder leuk is om te fietsen op een drukkere weg.

Dag 4 – Fietstocht vanaf de Michelin kaart 316 Loire-Atlantique, Vendée
De kust trekt ons aan en wij maken een fietsroute vanaf de Michelin kaart. De fietsen op de fietsendrager en wij rijden via Luçon en Esnandes en parkeren de auto aan de kust bij Marsily. Hier pakken we het fietspad langs de kust heel makkelijk op. Het pad is goed te volgen en we komen zonder veel moeite voor de brug naar het eiland Île de Ré uit. Dit eiland staat bekend om de fietsmogelijkheden en dat gaat ook goed. Opnieuw goed opletten, fietspaden beginnen en eindigen zomaar. Met de kaart en de aanwijzingen op de bordjes komen we langs strand, mosselbanken, veel restaurantjes en door twee wat mondaine plaatsen met leuke haventjes. Daarnaast lijkt de vegetatie af en toe op de Nederlandse Waddeneilanden. Naast enkele wijngaarden passeren we zoutwinningsgebieden/zoutpannen bij Loix. Gezien de kilometerstand op de dagteller en het tijdstip van de dag zijn wij gestopt in Ars-en-Ré. Na een ijsje in de haven hebben we de terugweg aanvaard. Inmiddels is het volledig eb geworden en dat geeft een zeer bijzonder beeld. Boten liggen op het droge en er loopt veel publiek te zoeken naar mosselen en schelpen. Met de wind in de rug was het heerlijk terugfietsen. Al met al een lange tocht van ongeveer 80 kilometer. Het was een bijzonder leuke ervaring om zo dicht langs de Atlantische Oceaan te fietsen.

    

Dag 5 – Rustdag
Vandaag blijven we op de camping. Het is heerlijk warm en in de schaduw van de appelboom is het aangenaam verpozen. Een praatje met onze campingburen, lekker lezen en een duik in het zwembad.  Kortom een heerlijke rustdag.

Dag 6 – route no 61 en 62 uit het boekje Vendée à velo
De beheerders van de camping hebben dit boekje ontvangen en laten de mogelijkheden van dit nieuw uitgegeven boekje aan ons zien. Wij kiezen twee routes uit die in elkaars verlengde liggen, zetten de fietsen achter op de auto en vertrekken naar Les Essarts.

In het dorp parkeren we de auto bij het kantoor van de toeristeninformatie en lopen daar meteen naar binnen op zoek naar wat informatie over het startpunt van de route. De officiële start van deze routes is half juli, de paden zijn klaar maar de markering in de dorpen is nog niet in orde. Dat blijkt ook meteen het probleem te zijn. Na veel zoeken en opnieuw starten lukt het ons niet om de route te vinden. In de hoop ergens aanwijzingen op te pakken fietsen we op een stadsplan het dorp uit………..om ineens routebordjes tegen te komen. Na zo’n 12 km stopten de bordjes aan de rand van St. Florence. Wij zijn in een heel andere richting gefietst dan verwacht! Gelukkig werden wij door twee medewerkers van het gemeentehuis geholpen met een kaartje en zo konden wij naar St. Cécile fietsen via een andere maar zeker ook mooie route. Opnieuw langs veel graanvelden waar nu volop werd geoogst. Vanuit St. Cécile hebben wij opnieuw geprobeerd de route te vinden. Ook nu zonder succes. Met de nodige improvisatie zijn wij terug gefietst naar onze geparkeerde auto.

Dag 7 – circuit 18
Vandaag starten we de route vanaf de camping. Deze route is vanaf het begin weer erg mooi, gaat over wat kleinere weggetjes en is op de kaart wat lastiger te volgen. Door een hele rustige streek fietsen we langs velden met zonnebloemen. De route loopt tot Lairoux en is heuvelachtig om dan ineens uit te komen in een vlakke polder. Aan de rand van de slootjes staan meterslang prachtige Lisdodde. Wij kennen ze als stinksigaren. Dit landschap ligt vol kanaaltjes met menig reiger aan de kant van het water. In de ontwikkeling van dit gebied hebben de Hollanders een belangrijke rol gespeeld. Via een prachtig fietspad langs het Canal de Luçon komen we uit in Luçon, We vervolgen onze weg en kijken met plezier naar de inzet waarmee de meloenen geoogst worden in St. Gemme-la-Plaine. Vlak voor Mareuil komen we langs een enorme appelboomgaard. Al met al een lange tocht van 80 km maar opnieuw een met verrassende beelden.

         

         

Dag 8 – circuit 19
We gaan terug naar de kust. De fietsen gaan op de fietsendrager en wij rijden naar Grues. Wij verkorten de route en fietsen via Angles naar Longeville sur Mer. In deze omgeving zijn meerdere fietsroutes uitgezet en daar wordt volop gebruik van gemaakt. De route voert ons door duin en bos naar La Tranche sur Mer en vervolgens naar l’Auguillon sur Mer.  Wat een drukte heerst hier in deze kustplaatsen. Opnieuw beseffen we dat we blij met onze kleine camping! De afstand tot Grues is nog 10 km, opnieuw wat meer kilometers gemaakt dan gedacht, maar wederom een heerlijke fietstocht.

Dag 9 - circuit 13
De start van deze route is in Sainte-Hermine. Het is vandaag 14 juli en wij zijn benieuwd wat wij tegenkomen aan festiviteiten. Het fietsen lijkt mij vandaag niet makkelijk af te gaan. Na een paar dagen met lange tochten ben ik misschien wat moe. De wegen zijn goed, de omgeving is mooi en de dorpjes zijn opnieuw pittoresk en toch….
Onderweg zien we wat groepjes mensen op de picknick plaatsen eten en drinken met elkaar en wordt er een muziekpodium opgebouwd. In deze rustige streek lijken het geen grote feesten te worden. Deze picknickplaatsen komen we regelmatig tegen tijdens onze fietstochten en zijn prima plaatsen om even uit te rusten.
Bij Saint Hilaire de Bois steken we de route af naar La Caillère en dan gaat alles ineens veel makkelijker. We fietsen vrijwel zonder moeite, bergafwaarts, naar Thiré en Sainte-Hermine.

    

Dag 10 – Op de Michelinkaart uitgezochte korte route
Nogmaals terug naar de kust, een korte route deze laatste dag in de Vendée. Wij starten in La Dive bij l'Aiguillon sur Mer en fietsen achter een dijk naar Pointe de l’Aiguillon. Na een blik op de zee fietsen we dezelfde weg terug tot La Dive en volgen dan het fietspad naar La Faute sur mer. Een pauze op het strand, nog even genieten van de zon, het strand en dan fietsen we met de wind in de rug terug naar La Dive.
We rijden terug naar de camping en beseffen dat wij een heel mooi stuk Vendée hebben ontdekt.

Na 9 dagen fietsen hebben 510 km op de teller staan. Tevreden en voldaan kijken we op deze heerlijke dagen terug.