Omgeving

 

Camping L'Etournerie ligt achter de boerderij met zicht op de vallei, in de zon maar ook met (fruit)bomen voor de nodige schaduw. Het is er heerlijk rustig, toch zijn alle voorzieningen vlakbij.
In de directe omgeving zijn diverse wandelroutes. Deze variëren in lengte van 2 tot 17 kilometer. Folders bij ons verkrijgbaar.
Elk jaar wordt in Chantonnay, slechts een half uurtje van L'Etournerie, de wandel 4-daagse van Chantonnay gehouden. Dit wordt georganiseerd door de IML (
International Marching League). Indien u hieraan mee wilt lopen dan is L'Etournerie een fijne basis voor u.

Op 5 minuten lopen ligt het grootste stuwmeer van de Vendée, het Lac du Marillet. Dit meer wordt door de lokale bevolking vooral gebruikt om te vissen en er loopt een wandelpad omheen. Het stuwmeer is in 1987 gemaakt om te kunnen voorzien in drinkwater. Door de droge zomers zakt het peil tijdens de warme maanden dramatisch, maar het ziet er dan wel bijzonder uit.


Mareuil-sur-Lay is slechts 3 km verder. Hier zijn alle voorzieningen zoals huisartsen, apotheken, tandartsen, bakkers, slager, supermarkt, tankstation e.d. 
Op 300 meter afstand ligt het meer. Hier kan (met vergunning) gevist worden, nachtvissen is ook toegestaan. Ook zijn er verschillende picknickplaatsen aan het meer. 

    

    

Andere plaatsen in de buurt zijn La Roche-sur-Yon.  Deze stad is in 1804 door Napoleon gesticht. Deze is tevens de hoofdstad van de Vendée. Hier zijn (meerdere) grote supermarkten, een ziekenhuis en andere winkels. La Roche is een leuke plaats met een plein waar prachtige waterpartijen en zitjes zijn. De markthallen zijn elke dag open.

    

    

    

Luçon ligt 12 km naar het zuiden en heeft een gezellig centrum en een prachtige kathedraal die is gebouwd in de 12e tot en met de 14e eeuw, aan het Benedictijnerklooster dat is gebouwd in de 7e eeuw. Kardinaal Richelieu (bekend van de drie musketiers) was hier 1606 tot 1623 Bisschop. Tevens is een bezoek aan Le Jardin Dumaine beslist de moeite waard.
Verder zijn hier de meeste grote supermarkten te vinden: Leclerc, HyperU, Intermarché en Lidl.

De omgeving leent zich voor zeer veel afwisselende tochtjes en bezigheden. Natuurlijk zijn de stranden dichtbij, maar ook Venise Vert, een gebied van groene polders met ontelbare kanaaltjes. Hier kunnen o.a. boottochtjes gemaakt worden, maar je kunt er ook heerlijk wandelen en fietsen.

De stranden en de zee in de Vendée zijn bekend. Het dichtstbijzijnde strand is in La Faute sur Mer, zo'n 32 km van L'Etournerie. Maar er zijn zo veel stranden dat het maken van een keuze moeilijk zal zijn.
De Warme Golfstroom zorgt voor een aangenaam klimaat.
Op enkele plaatsen zijn rotsen aan zee, hier is het leuk zoeken naar kreeftjes en schelpen.


De Vendée biedt zeer veel bezienswaardigheden. Enkelen hiervan zijn:

  • Wijn: Fiefs Vendéen
  • Mooie steden: Nantes, La Rochelle, Angers en Poitiers.
  • Boottochten: zowel op de oceaan als op de kanaaltjes in het Marais Poitevin.  
  • Middeleeuwse themapark: Puy du Fou.
  • Natuurparken: Marais Poitevin
  • Badplaatsen: Les Sables d’Olonne, La Faute sur Mer, Jard sur Mer, L'Aiguillon sur Mer.

    

    

    

  • La Rochelle:  hele oude en gezellige plaats aan de oceaan met een prachtig aquarium.
  • Zoutpannen eventueel met rondleiding.

  • De Eilanden: Hiervan zijn enkele via  het vaste land te bereiken Noirmoutier, Île de Yeu, Île de Ré, Île d'Aix.

    

Voor uitgebreide informatie over de Vendée, suggesties voor tochtjes, wandelingen, informatie over winkels, en foldermateriaal kunt u bij ons terecht. Wandelroutes kunt u, uiteraard gratis, bij ons lenen. U kunt ons alles vragen en we zullen ons best doen u te helpen.