wandelen - vissen - golfen

 
In de omgeving van L'Etournerie is veel te doen voor wandelaars, fietsers en vissers. Ook zijn binnen een straal van 55 km 3 golfbanen.

Voor verslagen van de wandelingen die wij in deze streek lopen, kunt u het beste kijken op onze Facebook pagina: http://www.facebook.com/CampingGitesLEtournerie.

WANDELEN

Wandel 4-daagse Frankrijk
De jaarlijkse wandel 4-daagse wordt in Frankrijk gehouden in Chantonnay, 26 km van L'Etournerie. Dit internationale event wordt elk jaar gehouden vanaf Hemelvaart tot en met de zondag erna. Vier mooie dagen wandelen door de natuur.
 Afstanden bedragen 8, 12, 21, 28 of 42 km per dag. Het is niet verplicht om 4 dagen te lopen, minder dagen is mogelijk. Voor alle informatie en inschrijving kunt u terecht op de website
http://www.vendee-randonnee.com.
Wilt u lekker meewandelen, dan is L'Etournerie een fijne basis voor u.

In de valleiën van de Lay en de Graon zijn door een wandelorganisatie 39 wandelroutes gemarkeerd. Tevens loopt een deel van de GR 364 vlak langs L'Etournerie. Op een aantal kilometers afstand kunt u ook de cantonale GR wandelen.

De overige 39 routes variëren in lengte van 2 km tot 17 km. Langs rivieren, stroompjes, meren, door dalletjes, bossen en marais (polder/moeras), over heuvels, over landweggetjes. Het is een wandelparadijs. De folders met wandelroutes liggen voor u in de receptie. Ook de afzonderlijke routekaartjes (meer gedetailleerd) kunt u te leen krijgen.
Buiten deze gemarkeerde routes valt er nog veel meer te lopen, zoals b.v. om het Lac du Marillet heen, of gewoon over de kleine slingerende weggetjes in de buurt. Er is volop te genieten van flora en fauna, uitzichten en rust. Af en toe komt u door een dorp waar u de typische Vendée bouwstijl kunt bekijken. De lage witte huizen met luiken in allerlei kleuren en rode pannendaken zien er vriendelijk uit, zoals ook de bewoners van de Vendée zijn.

Wandeling bij L'Etournerie (Marmande)
Op 6 mei 2014 hebben een nieuwe wandeling gedaan. Echt geoefende wandelaars zijn wij niet maar we willen toch onze grenzen wat verleggen. deze wandeling is rondom L'Etournerie, een kilometer of 9, wij hebben er 2 uur 20 minuten over gedaan, met af en toe een stop voor een foto te maken. Moeilijk is de wandeling niet, afwisselend zeer zeker wel. Landweggetjes, door een bos, over en langs riviertjes, tussen velden en langs een paar gehuchtjes. De moeite waard om eens te doen! Wij hebben hem niet tot in Mareuil gelopen maar de blauwe afkorting.

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

Wandeling/rondje bij L'Etournerie
Jacky en ik wandelen graag vanaf thuis een uurtje door de natuur en platteland. Onderstaande foto's zijn gemaakt op 17-2-2013 terwijl de lente in de lucht hing. Op en top genieten van prachtige natuur, af en toe wat wild, mooie kleuren en stilte. Wij wijzen onze gasten graag hoe deze wandeling (of een langere versie hiervan) gaat.

    

    

    

    

    

    

    

 

Wandelverslag: La Roussière - Boutet (start bij Boutet)
Vandaag, 20 oktober 2007,  hebben we een wandeling gemaakt deels langs de rivier de Yon. Wij zijn gestart bij La Roussière maar parkeergelegenheid is hier zo goed als niet aanwezig, vandaar dat wij adviseren om bij Boutet te beginnen.
Boutet is een piepklein gehuchtje bestaande uit 6 woningen (vijf aan elkaar) maar geweldig gelegen. Dit is het eind van de weg, je zit nl. meteen aan de Yon. Er is een brug naar de overkant.
Van hier lopen we deels langs de rivier en dan heuvel op naar La Roussière. Achter La Rousière steken we een klein stroompje over en vervolgen we onze weg langs de Yon. Opeens komen we bij een soort dam in de rivier. Hier steken we over om aan de andere kant weer heuvel op te gaan en weg van de rivier. Door velden en langs een boerderij. Mooi! Uiteindelijk komen we weer bij Boutet terug.
Deze wandeling duurt ongeveer een uur.

Verslag van Annelies en Francien die hier een wandelvakantie kwamen houden met 5 honden:

Mei 2005 Wandelen in L'Etournerie
Ieder jaar houden we een vakantie speciaal voor onze honden, met dus volop wandelgelegenheid. Niks is spannender voor ze om weer op een nieuwe lokatie geurtjes op te snuiven en lekker los te rennen in een omgeving waar dit geen gevaar voor ze oplevert.
We hebben voor deze vakantie gekozen vanwege de omgeving en alle aangeven wandelroutes in de omgeving, wel 39 stuks varierend van 4 tot 17 km en uiteraard kun je ook verschillende routes combineren om zo nog meer wandelplezier te beleven. Wij vinden aangegeven routes prettig omdat je dan gewoon zorgeloos kan lopen en de afstand meestal bekend is. Neem wel een kaart mee voor het geval je een bordje mist of deze weg is. Het staat overigens bij de routes die wij gelopen hebben goed aangegeven.

We zijn na een goede reis op zaterdag aangekomen en besloten om zondag vanuit L'Etournerie gelijk een lekker wandeling uit te proberen, op de kaart die je op de camping kunt krijgen hebben we route 9 gevolgd, 12.5 km.
Goed bepakt met voldoende eten en vooral water zijn we onderweg gegaan, deze wandeling leid je door het Franse landschap, mooie landweggetjes goed te lopen, soms moet je kleine stukjes langs de weg (honden even aan lijnen, want auto's rijden hier hard, hoewel er een hoop waren die even afremden). Onze eerste rustplaats was Moulin Martin, wat een geweldige lokatie, hier krijg je het "huis op de prairie" gevoel, een schitterende afdaling naar het water toe vol met wilde bloemen, in één woord fantastisch.
De weg vervolgt zich daarna over de brug naar de andere kant van het meer, mooi stuk om te lopen, nog meer wilde bloemen en leuke smalle paadjes en voor de honden overal de gelegenheid om lekker even het water in te duiken.
De smalle paadjes zijn leuk om te lopen, kleine stukjes omhoog en naar beneden geven het landschap een afwisselend geheel. Het laatste stuk is weer over landweggetjes, wat een heerlijke rust en ruimte.

Maandag hebben we route 9 gecombineerd met route 8, wederom kwamen langs Moulin Martin, onze favoriete rustplek, van daaruit gestart met route 8, deze route is maar 4 km maar door hem te combineren kun je het makelijk uitbreiden. Deze route loopt volledig langs het meer met de leuke smalle paadjes en spannende bochtjes. Veel hagedissen tegen gekomen die lekker lagen te zonnen en ritselend in de struiken renden om zich te verstoppen.
Geweldige route voor de honden, geen verkeer en alleen maar rust, genieten en zwemmen in helder water. Langs de paadjes groeit een wereld aan diverse planten en bloemen, zeker de moeite waard om even bij stil te staan.

Dinsdag, helaas begon de temperatuur flink op te lopen en moesten we een beetje gaan uitkijken met wandelen, op de landweggetjes is er geen schaduw en over het asfalt wordt het loeiheet, met je honden moet je daar erg mee uitkijken. Zij lopen nog dichter bij het asfalt als wij en kunnen geen zweet kwijt raken via de voetzolen op het hete asfalt en kunnen oververhit raken.
We zijn dus naar Moulin Martin gereden, hebben daar lekker aan het water gezeten en route 8 nog een stuk gelopen, waar we tot de ontdekking kwamen dat het maaiseizoen is begonnen en een groot deel van alle bloemen domweg zijn weggemaaid, echt heel jammer, want wat was het mooi met die bloemenpracht.

Woensdag was het helaas niet meer mogelijk om overdag nog te wandelen met de honden, de temperaturen kwamen boven de 30 graden uit, verplicht rust.
's A
vonds hebben we nog een kleine route opgezocht, ik weet alleen het nummer niet meer, we zijn er met de auto heen gereden en hebben heerlijk een stuk door een bos gelopen, goed voor de kuiten, eerste stuk steil naar beneden en om bij de auto te komen weer omhoog. Bosluchten doen het altijd goed bij de honden en ze waren dan ook weer lekker versleten toen we bij de auto aan kwamen.

De rest van de week geen wandelingen meer, het was gewoon te warm, dus voornamelijke naar Moulin Martin gereden en daar lekker gezeten en de honden laten zwemmen.

Voor wandelaars is het hier zeker aan te raden, echt een schitterende plek om Frankrijk en zijn omgeving te leren kennnen en van de natuur te genieten.
En wij, wij komen zeker nog een keer terug om de overige wandelroutes uit te proberen, want ze zijn stuk voor stuk schitterend en dat willen we niet aan onze en onze honden hun neus voor bij laten gaan.

Voor een ieder die het gaat proberen veel wandelplezier!

groetjes van Francien, Annelies,en onze honden Odin, Fynn, Jessy, Armani en Seena

VISSEN
In het Lac du Marillet (op 300 meter van onze camping) wordt op karper gevist. Hier mag u ook nachtvissen op aangegeven plekken. In de omgeving zijn zeer veel visplekken waar gevist kan worden. Om in de hele Vendée te mogen vissen heeft u slechts 1 vergunning nodig. Deze zijn in Mareuil sur Lay op diverse plaatsen te koop. Wij hebben voor u een uitgebreide visbrochure ter beschikking waar alle visplekken in staan met de vissoorten die daar te vinden zijn.

GOLF
Onderstaand verslag is gemaakt door één van onze gasten, in juli 2011.

Graag wil ik u een korte impressie geven van de golfbaan La Domangère gelegen in Nesmy vlak bij La Roche-sur-Yon.
De golfbaan ligt ongeveer 20 à 30 minuten rijden van de camping. Deze prachtig gelegen kent vele uitdagingen. Waterpartijen voor de green. Bomen die strategisch op de fair gepland zijn, smalle fairways tussen water en zeker niet te vergeten uitdagende bunkers. De lengte van de verschillende holes ligt tussen de 118 m en 577 m lengte voor de heren en 108 m tot 480 m voor de dames.

De eerste hole is breed en geeft je de mogelijkheid rustig te werken aan je slag.
De tweede hole van 357 meter stelt de gemiddelde golfer direct al voor een lastige keuze n.l. ga ik voor de slag direct over de waterhindernis of neem ik een extra slag langs de waterhindernis.
De derde hole is kort. Op deze hole moet je over een waterhindernis om direct op de green komen. Rondom de green liggen verschillende problemen je op te wachten zoals: water, bunkers of hoog gras. Precisie is hier noodzakelijk!
Hole vier lijkt een prooi voor de long hitter. Echter er ligt een diepe geul op ongeveer 180 m. Ik heb begrepen van enkele spelers dat dit obstakel veel spelers extra slagen kost. Het is dus een kwestie van goed opletten.
Hole 7 is één van de langste holes (Par 5) van Europa. Voor de heren 577 m. en dames 480 m. Je mag gerust stellen dat dit een uitdaging is.
Hole 10 is een dogleg naar rechts. Je start van een relatief hoog punt waarbij je rekening moet houden dat je goed uitkomt op de knik van de dogleg.
Hole 13 is weer een korte (151 m), maar venijnige hole. Net als bij hole drie moet je eerste slag direct op de green geplaatst worden. Door te kort te slaan wordt je meteen gestraft omdat je in water beland. Te lang betekent zoeken in de bosjes. Teveel naar links of rechts plaatsen zal leiden tot moeilijke reparatie slagen.
De volgende drie holes zijn prachtig in de zin van uitzicht in een parkachtige omgeving. Ze zijn breed en goed onderhouden zoals overigens heel de golfbaan.
Hole 18 richting clubhuis is over water dat ongeveer 50 tot 75 m van de tee ligt. De hole gaat heuvel op. De green wordt bewaakt door twee zware bunkers.

Mijn vrouw en ik hebben La Domangère twee maal gelopen samen met goede vrienden van ons. Met onze handicap tussen de 26 en 36 was het een prima te lopen baan.
Het personeel van de golfbaan La Domangère is vriendelijke en behulpzaam. Op de receptie wordt je in keurig Engels aangesproken. Zoals al eerder gezegd de baan is prima onderhouden. Het is zeker de moeite waard deze baan te bezoeken.
Adri en Jan Willem Simmelink, juli 2011


Er zijn 3 golfbanen in de omgeving.
La Domangère ligt in Nesmy, circa 16 km afstand van L'Etournerie golfbaan Domangère.
                                 
Port Bourgenay ligt in Talmont St. Hilaire, circa 43 km afstand golfbaan Bourgenay.

Les Fontanelles in L'Aiguillon sur Vie, circa 55 km afstand.